Betonkernactivering En akoestiek

Wat is betonkern activering?

In de wereld van duurzaam bouwen heeft betonkernactivering (BKA) zich steeds meer op de voorgrond geplaatst. Deze innovatieve techniek, waarbij de thermische massa van beton wordt gebruikt voor de verwarming en koeling van gebouwen, biedt zowel voordelen als uitdagingen. Aan de ene kant biedt BKA de mogelijkheid om een gebouw energiezuinig te verwarmen en te koelen. Dit resulteert in lagere energiekosten en een comfortabel binnenklimaat. Bovendien werkt het systeem op lagere temperaturen, wat ook energiebesparend is. Aan de andere kant heeft BKA een trager reactievermogen vanwege de tijd die het kost om de betonmassa te verwarmen of af te koelen, wat planning en vooruitdenken vereist.

Lees meer over de bouwwijze via deze link.

Uitdagingen van een BKA ontwerp

Maar terwijl gebouweigenaren en -gebruikers de voordelen van BKA beginnen te waarderen, zijn er enkele onverwachte uitdagingen naar voren gekomen. Met name op het gebied van akoestiek. Het open karakter van sommige systemen, zoals open plafonds, kan resulteren in een verhoogd geluidsniveau, flutterecho en nagalm in een ruimte. Deze akoestische problemen kunnen de comfortbeleving in de ruimte beïnvloeden, wat vooral in het onderwijs en openbare ruimtes een punt van zorg is. Een systeemplafond is in een gebouw met betonkern activering niet mogelijk. De warmte blijft dan hangen in de plenumruimte. De plenumruimte is de ruimte tussen het technische en het bouwkundige plafond. De isolerende werking van het systeemplafond voorkomt dat de warmte de ruimte in komt.

Gelukkig zijn er voor elk probleem oplossingen. Om de akoestische uitdagingen van open systemen in gebouwen met BKA aan te pakken, kunnen we verschillende strategieën hanteren. Zo kunnen akoestische eilanden, panelen en baffles worden gemonteerd tussen de open structuren van het gebouw worden geplaatst. Deze materialen zijn vervaardigd uit steenwol, textiel of vilt die geluidsgolven absorberen. Dit draagt bij aan het reduceren van nagalmtijden en echo’s. Het resultaat? Een prettige omgeving die zowel thermisch comfortabel als akoestisch aangenaam is.

Hulp bij klachten

In de complexe wereld van duurzaam bouwen en ontwerpen is het essentieel om een evenwicht te vinden tussen innovatie en comfort. Met de juiste aanpak en de nodige aandacht voor detail kan betonkernactivering een winnende keuze zijn voor moderne gebouwen. Stiltemaker helpt hierbij door metingen uit te voeren met klasse I meetapparatuur. Onze onafhankelijke inkoop bij A-merken zorgt voor design naar wens van gebruiker en architect, zonder akoestische concessies. Plan eenvoudig je meting in via deze link.