Sport en beweging

Voor akoestiek wat jarenlang meegaat

Voorkom stem- en gehoorproblemen bij coaches en docenten

Binnen de sportsector is akoestiek enorm belangrijk. Het geluidsniveau is hoger dan in welke andere branche: ruim 50% van de sportdocenten heeft al blijvende gehoorschade en aanverwante stemproblemen. Sportaccommodaties zijn daarnaast berucht voor het Lombart effect: men moet steeds meer volume produceren om verstaanbaar te zijn. Hierin zit winst in de wanden, omdat daar geluid samenkomt en weerkaatst terug de zaal in. Stiltemaker meet daarom naast de nagalmtijden ook spraakverstaanbaarheid.

Balvast gecertificeerd

In sporthallen worden wanden en plafonds liefdevol mishandeld tijdens balsporten. Dat kan problemen geven als de materialen niet bestand zijn tegen de hoge impact. Stiltemaker gebruikt materialen en systemen welke balvast gecertificeerd zijn. Stiltemaker let daarbij ook op randvoorwaarden relevant aan het gebruik van de sporthal. Denk daarbij aan scherpe randen, gebruik van de hal en gedachte van de architect.

Nagalm

Nagalmtijden zijn in een sporthal een alledaags probleem, en wordt veroorzaakt door te weinig absorberend materiaal. Dat is ook lastig, omdat de slijtage en eisen aan sporthallen het bijna niet toelaat om zacht materiaal te gebruiken. Stiltemaker meet voor- en na de werkzaamheden voor een gegarandeerd goede nagalmtijd.

<< Bij 25% van de instructeurs in zwembaden en sporthallen is de geluidsbelasting 80dB of hoger >>

Bron: Noise exposure in school gymnasia and swimming pools. www.academia. edu/23510170/Noise_exposure_in_school_gymnasia_and_swimming_pools

Vochtbestendig en robuust

Voor zwembaden gelden aanvullende eisen in vergelijking met de sporthallen. We hebben te maken met vocht, en inherent daaraan ook corrosie. We maken gebruik van materialen die makkelijk te reinigen zijn en bestand zijn tegen vocht en chloor. Montage zodat schade op vandalisme minimaal is, zonder gebruik te maken van RVS materiaal.

Subsidie

Ook in 2024 is er de BOSA regeling, waarin sportverenigingen- en stichtingen subsidie krijgen bij onderhoud van accommodaties. Akoestische maatregelen vallen onder deze regeling, waardoor er tot 40% subsidie mogelijk is. Deze hoogste categorie is haalbaar omdat akoestische oplossingen ook verduurzaming bevorderen: naast geluid isoleert het ook warmte. Contact Stiltemaker voor meer informatie.

Direct een geluidsmeting inplannen

Stiltemaker gunt iedereen een omgeving die faciliteert in de juiste akoestiek om een prestatie te leveren waar je trots op bent. Om dit mogelijk te maken is een geluidsmeting de basis. Het vertelt waar je staat, en welke obstakels er zijn om tot een optimale akoestiek te komen. Hiervoor bieden we onze geluidsmeting kosteloos aan, op de voorwaarde dat we betrokken blijven in het verbetertraject. Om de meting uit te voeren is begeleiding door de conciërge, receptioniste of TD-medewerker voldoende. Aansluitend plannen we een afspraak met het facilitair management en/of directie om de uitkomsten te evalueren.

Als uit de metingen blijkt dat de akoestiek in orde is en er geen verbeterpunten zijn: top! Als er wel verbeterpunten zijn volgt er een indicatie van de kosten, zodat daar intern over gesproken kan worden. We merken vaak dat er met beperkte kosten een aanzienlijke verbeteringen haalbaar is. Middels de formule van Sabine kunnen we bepalen welke resultaten dit zijn op het gebied van nagalmtijden. Deze formule koppelen we aan de ODD-prijzen (Over De Duim prijzen) in een Excel bestand. Hierdoor krijg je eenvoudig en snel inzicht in resultaten, kosten en impact tijdens de werkzaamheden. Uiteraard is dit een onderdeel van het adviesrapport en zal ook worden verstrekt na de meting.

Note: een meting voor certificering is een betaalde dienst, neem daarvoor contact op voor een maatwerk voorstel.