Geluidsmeting

Plan direct een kwalitatieve geluidsmeting

Geluidsmeting conform NEN5077

Stiltemaker meet met klasse 1 meetapparatuur geluidswaarden, zoals nagalmtijden, spraakverstaanbaarheid, actuele- en piek- en overgangsgeluid. Deze metingen zijn conform de NEN5077 en vormen de basis voor een professioneel advies. Na de toegepaste maatregelen meten we nogmaals de waarden zodat we zeker zijn van een akoestiekverbetering die voldoet aan de verwachtingen.

Metingen zijn nodig bij klachten, overlast en certificeringen. Dat kan het Frisse Scholen beleid zijn, BREAAM of de NOC*NSF eisen.

Nagalm RT60

Voor onder andere sporthallen, entree en overige grote ruimten: Stiltemaker meet de nagalmtijd om vervelende echo’s tegen te gaan. Nagalmtijden zijn een vereiste in het Frisse Scholen Beleid, NOC*NSF en BREAAM regeling.

Overgangsgeluid

Voor kantoren, onderwijs en branches als advocatuur en accountants: voer gesprekken in privacy. Stiltemaker meet met een ruisbron de Db terugval onderling tussen ruimten en treft maatregelen om dit onder controle te krijgen.

Installatiegeluid

Geluid is er altijd. Dat kan verkeer zijn, geluiden uit de W-installatie of een naastgelegen ruimte. Achtergrondgeluid zijn een vereiste in het Frisse Scholen Beleid, NOC*NSF en BREAAM regeling. Stiltemaker meet deze geluiden conform NEN5077.

Spraakverstaanbaarheid STI

Spraak is enorm belangrijk. Dit goed verstaan is de basis van goed onderwijs en veilig werken in de industrie. De Speach Translation Index is meetbaar middels een gestandaardiseerd audiobestand. We gebruiken dit ook voor het meten van privacy in kantoren.

Meten zonder schieten

Concullega’s meten vaak met een alarmpistool de nagalmtijden. Dit geeft een onbetrouwbare uitslag. Het shot is oncontroleerbaar en de knal wisselt per shot. Daarbij is de knal in sporthallen vaak te klein. En daarbij: wil je in een (school)gebouw of sporthal écht een schot lossen?

Stiltemaker meet met een ruisbron door één of meerdere speakers. Deze ruisbron zorgt keer op keer voor dezelfde dB waarde, en kan daarmee zowel nagalmtijden als overgangsgeluid opwekken. Iedere meting met dezelfde uitgangspunten voor een betrouwbaar resultaat.

Geluidspectrum analyse

Stiltemaker meet in tot 1/12e octaafband. Hierdoor is het volledige hoorbare spectrum geanalyseerd. Het voordeel van de klasse 1 meetapparatuur is een hoge nauwkeurigheid én brede opname op het volledig frequentiebereik in Hertz. Onze specialisten weten na deze meting, in combinatie met de klantwensen, welke materialen het beste resultaat geven in welk frequentiegebied. Steenwol heeft namelijk andere waarden dan PET-vilt en pendelsystemen reageren anders dan materialen direct op wanden of plafonds.

Complexe materie maakt Stiltemaker begrijpelijk en maatregelen onderbouwd in het rapportage voor facilitair management.

Rapportage met adviespunten

De meting wordt door een specialist van Stiltemaker uitgevoerd. Na de meting volgt rapportage met waarden, normen/ eisen en verbeterpunten. Deze onderbouwen we met de formule van Sabine en indicatieve prijzen. Middels een Excel werkblad kan je aangeven welke maateregelen zorgen voor resultaat in verhouding tot de kosten.

Metingen kunnen in de avonden of weekenden uitgevoerd worden. Zeker bij certificeringen voor BREEAM, Frisse Scholen en NOC*NSF is dit aan te bevelen. Hier is het omgevingsgeluid namelijk een verplicht onderdeel, en daarvoor dient het zo stil mogelijk te zijn. Voor nagalmtijd metingen kan het ook overdag uitgevoerd worden, we meten dan tussen de lessen of activiteiten door.

Geluidsmeting laten uitvoeren?

Stiltemaker gunt iedereen een omgeving die faciliteert in de juiste akoestiek om een prestatie te leveren waar je trots op bent. Om dit mogelijk te maken is een geluidsmeting de basis. Het vertelt waar je staat, en welke obstakels er zijn om tot een optimale akoestiek te komen. Hiervoor bieden we onze geluidsmeting kosteloos aan, op de voorwaarde dat we betrokken blijven in het verbetertraject. Om de meting uit te voeren is begeleiding door de conciërge, receptioniste of TD-medewerker voldoende. Aansluitend plannen we een afspraak met het facilitair management en/of directie om de uitkomsten te evalueren. Aan een geluidsmeting zitten geen kosten verbonden.

Als uit de metingen blijkt dat de akoestiek in orde is en er geen verbeterpunten zijn: top! Als er wel verbeterpunten zijn volgt er een indicatie van de kosten, zodat daar intern over gesproken kan worden. We merken dat er vaak met beperkte kosten een aanzienlijke verbetering komt. Middels de formule van Sabine kunnen we bepalen welke resultaten haalbaar zijn en welke kosten daar tegenover staan. Deze formule is onderdeel van het adviesrapport en zal ook worden verstrekt na de meting.

Note: een meting voor certificering is een betaalde dienst, neem daarvoor contact op voor een maatwerk voorstel.