Valse duurzaamheid

In een wereld waarin duurzaamheid steeds hoger op de agenda staat, is het triest om te zien dat sommige producenten misbruik maken van het groeiende milieubewustzijn. Er zijn zorgen geuit dat, ondanks claims van ‘groene’ en ‘duurzame’ producten, niet alle producenten daadwerkelijk gerecyclede materialen gebruiken. In plaats daarvan kiezen sommigen ervoor om nieuw materiaal te gebruiken. Met name in de PET-vilt industrie is dit een bekend fenomeen aan het worden.

De reden daarvoor is relatief simpel: het verwerken van afvalstromen is arbeidsintensiever en draagt hogere kosten. Zaken als opslag van afvalmateriaal, verwerken tot werkbare vezels, hogere energiebelasting voor gebruikte materialen en de kosten voor reinigen en verwerking zijn groter dan bij “virgin materials”. Met name de import van Chinees akoestische PET-vilt is gevoelig voor het gebruik van nieuwe grondstoffen.

De duurzame producenten werken met keuringen en certificeringen. Door gerecyclede materialen te gebruiken, zoals in het upcyclen van afvalstromen, verminderen we niet alleen de afvalstromen. Ze stimuleren een circulaire economie en verminderen het gebruik van nieuwe grondstoffen.

In de wirwar van ‘groene’ producten is het essentieel dat gebruikers kunnen verifiëren welke producten daadwerkelijk duurzaam zijn. Gelukkig zijn er diverse betrouwbare keurmerken die helpen de authenticiteit van duurzaamheidsclaims te bevestigen. Het Global Recycled Standard (GRS) en het Recycled Claim Standard (RCS) zijn twee prominente voorbeelden die de keten van bewaring van gerecyclede materialen controleren. Andere certificaten, zoals het EU Ecolabel en Cradle to Cradle Certified™, kijken naar een breder scala van milieuprestaties. Door op zoek te gaan naar deze keurmerken, kunnen consumenten met vertrouwen investeren in producten die daadwerkelijk bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Stiltemaker selecteert op bovenstaande keurmerken zijn leveranciers, met als streven het uitsluiten van “virgin materials” in de producten die het aanbiedt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *