Waarom en alarmpistool Ongeschikt is bij geluidsmetingen

Bij akoestische metingen is nauwkeurigheid van cruciaal belang. Je wilt namelijk bij iedere meting dezelfde basis hebben: in intensiteit en frequentie die je de ruimte in brengt. Eén van de apparaten die vaak wordt gebruikt voor nagalmmetingen is een alarmpistool. Hoewel het effectief kan zijn voor bepaalde toepassingen, heeft het duidelijke beperkingen. De belangrijkste is dat een alarmpistool niet alle octaafbanden afgeeft. Dit betekent dat het niet in staat is om het volledige frequentiebereik te dekken. En dat is nodig voor een uitgebreide nagalmtijdmeting. Bovendien is het geluid van een alarmpistool oncontroleerbaar en varieert het elke keer dat het wordt afgevuurd. De kruitlading kent per patroon of merk een afwijking, wat leidt tot inconsistenties in de metingen.

Wat is een alarmpistool?

Een alarmpistool heeft de uiterlijke kenmerken van een handvuurwapen. De patronen die in een alarmpistool gaan bevatten echter geen kogel, maar zijn losse flodders. In het alarmpistool gaan patronen die gevuld zijn met kruit, wat een knal geeft en verder geen functie kent. Een goede reden om geen alarmpistool te gebruiken en een schot te lossen zit in de uiterlijke kenmerken. Bij een melding van schoten kan je de koffie al klaarzetten voor de politie. Die zullen niet aankloppen en aan een pak stroopwafels heb je niet genoeg: ze komen met velen. Het alarmpistool valt logischerwijs onder de vergunningsplicht voor wapens en munitie.

De ruisbron voor een kwalitatieve meting

In vergelijking met een alarmpistool biedt een ruisbron een veel consistenter en breder spectrum voor akoestische metingen. Een ruisbron genereert een gecontroleerd geluidssignaal dat alle relevante frequentiebanden bestrijkt, wat resulteert in nauwkeurigere metingen. Daarnaast is de output van een ruisbron constant en reproduceerbaar. Dit maakt de metingen betrouwbaarder en er zijn minder variaties tussen verschillende metingen. Deze consistentie is essentieel voor professionals in de akoestiek die vertrouwen op accurate data voor hun analyses en aanbevelingen.

Het gebruik van een ruisbron gaat verder dan alleen het meten van nagalmtijden. Dankzij het brede frequentiespectrum en de gecontroleerde output kunnen professionals in de akoestiek ook andere belangrijke metingen uitvoeren, zoals het testen van overgangsgeluid en het identificeren van geluidslekkages in een ruimte. Dit maakt de ruisbron tot een onmisbaar instrument voor een reeks toepassingen in de akoestische engineering. Door te investeren in een dergelijk geavanceerde meting kunnen bedrijven erop vertrouwen dat hun akoestische analyses nauwkeurig, grondig en betrouwbaar zal zijn.

Meten is weten!

Stiltemaker werkt uitsluitend met ruisbronnen om metingen uit te voeren. Niet alleen om bovenstaande, maar zeker ook omdat het niet wenselijk is om met een alarmpistool te werken. Je moet gewoon niet de wil hebben om te schieten op een school of in een zorginstelling. Plan eenvoudig een kwalitatieve meting in via deze link en lees meer over onze werkwijze op deze link.