Octaafbanden, geluidsreflectie en absorptie

Geluid is overal om ons heen. Of het nu het getjilp van vogels is, het gezoem van auto’s of de melodieën van je favoriete muzieknummer, geluidsgolven zijn constant in beweging. Maar hoe gedragen deze golven zich wanneer ze objecten of oppervlakken raken? En hoe relateren ze aan de mysterieuze ‘octaafbanden’?

Wat zijn octaafbanden?

Octaafbanden geven de resolutie weer van het geluidsspectrum. Ik maak nog wel eens de vergelijking met licht, beide zijn vormen van energie die op een bepaalde frequentieband te horen of te zien zijn. Zo zien mensen geen ultra-violet licht: dit valt buiten het zichtbare spectrum voor het menselijk ook. Geluid beweegt zich ook over een vergelijkbare schaal: we horen alleen de geluiden die binnen deze frequentie vallen. Een octaafband is in deze niets meer of minder dan een frequentie van energie, van laag naar hoog. Octaafbanden drukken we uit in Herz, maar meten we in decibel.

Voorbeeld: in een geluidsmeting meten we op de 500Hz frequentie 70 dB. Op 2.000Hz meten we 90dB. In het frequentiebereik werken we van lage tonen naar hoge tonen: in deze meting hebben we dus een dominantie frequentie op 2.000Hz, wat in het hoge tonen bereik zit. Dit kan bijvoorbeeld persluchtlekkage zijn in een fabriek. Het voordeel van het meten in alle octaafbanden is de mogelijkheid om gericht akoestisch materiaal toe te passen wat past binnen het frequentiebereik. Meer informatie op deze LINK.

Reflectie van geluid

Stel je voor dat je in een grote lege kamer staat en in je handen klapt. Die enkele klap zal snel veranderen in een reeks echo’s. Dit fenomeen is te wijten aan de ‘reflectie’ van geluidsgolven. Wanneer deze golven een oppervlak raken, kunnen ze terugkaatsen. Harde en gladde oppervlakken, zoals beton of tegels, zijn meesters in het reflecteren van geluid. Hierdoor kan geluid zich voortplanten en echo’s ontstaan.

Absorptie van geluid

Aan de andere kant hebben we absorptie, het vermogen van materialen om geluidsgolven te ‘absorberen’ en hun energie om te zetten in warmte. Dit is de reden waarom een opnamestudio vol is met poreuze materialen – ze absorberen geluid, waardoor ongewenste echo’s en ruis worden geëlimineerd. Het is ook de reden waarom een gesprek in een kamer met stoffen meubels en tapijt veel intiemer en rustiger klinkt dan in een lege kamer met harde muren.

De term ‘octaafband’ klinkt misschien als iets uit een muziekles, maar in de wereld van akoestiek speelt het een cruciale rol. Geluid bestaat uit verschillende frequenties, en een octaafband is simpelweg een manier om deze frequenties te groeperen.

De balans tussen reflectie en absorptie

Nu komt het interessante gedeelte: de relatie tussen reflectie, absorptie en octaafbanden. Materialen gedragen zich niet op dezelfde manier voor alle geluidsfrequenties. Een materiaal kan bijvoorbeeld geluiden van een lagere frequentie beter absorberen dan die van een hogere frequentie. Door gebruik te maken van octaafbandanalyses kan een akoestisch specialist begrijpen hoe verschillende frequenties zich gedragen, waardoor ze beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen over geluidcontrole en -ontwerp.

Het meten van geluid

Stiltemaker beschikt over klasse I meetapparatuur en meerdere ruisbronnen om het volledige frequentiebereik van het menselijk gehoor te meten en te beoordelen. Aan de hand van de uitkomsten van deze meting adviseren we welke materialen nodig zijn om de akoestiek in een gebouw te optimaliseren. Plan via deze link kosteloos en snel een meting in.