Brandveiligheid bij akoestiek

Binnen de afbouw markt is brandveiligheid een blijvend actueel onderwerp. Met een recent aantal grote branden in het buitenland met gevelbekleding, recent nog in Londen en Valencia, maakt de controle op wet- en regelgeving steeds strakker. En dat is positief: een comfortabel en veilig gebouw is een vereiste. Niet alleen voor de mensen die er wonen of werken, voordat een brand doorslaat tussen compartimenten is de brandweer vaak al aanwezig. Vergeet niet de hulpverleners in deze: zij moeten door dikke zwarte rookwolken op zoek naar mensen. Des te beter de brandveiligheid wordt nageleefd, hoe makkelijker het voor de brandweer is. In testinstellingen werken we niet alleen met brand of ontvlambaarheid, maar ook met zaken als rookontwikkeling.

Brandveiligheid classificatie

Brandveiligheid is gecategoriseerd in verschillende klassen om het brandgedrag van materialen te classificeren. In Europa volgen we de norm EN 13501-1, met klassen variërend van A1 (niet-brandbaar) tot F (niet getest of geclassificeerd). Daarnaast beoordeelt deze norm rookontwikkeling (s1 tot s3) en druppelvorming (d0 tot d2). Wanneer je akoestische materialen installeert, moet je naast de brandklasse van het materiaal zelf ook met de montage rekeninghouden, zoals lijmverbindingen en pendelsystemen.

De eisen voor brandveiligheid variëren afhankelijk van het type gebouw en de locatie van installatie. Openbare gebouwen hebben vaak strengere brandveiligheidseisen dan bedrijfspanden. Het combineren van materialen kan de algehele brandveiligheid van het systeem beïnvloeden, waarin de zwakste schakel leidend is voor de brandveiligheid. Een akoestisch onbrandbaar paneel met klasse A2 monteren met een D-klasse lijm is een no-go voor de brandveiligheid. Vaak gaat het mis met de bevestiging. Het is een vereiste om akoestisch materiaal volgens handleiding fabrikant met daarin geaccordeerde bevestigingsmaterialen te monteren. Lijmen en kitten zijn hierin leidend in brandklasse, draagvermogen en elasticiteit.  

Lees meer over de normeringen op deze LINK.

Afb: schema met brandclassificaties.

Let bij het kiezen van akoestisch materiaal op:

  • Raadpleeg altijd de bouwvoorschriften en regelgeving op basis van gebruik van het gebouw
  • Vraag bij twijfel advies aan de omgevingsdienst
  • Neem contact op met de fabrikant of leverancier bij twijfel of vragen over keuringsrapporten
  • Controleer bij de testrapporten of de zijkanten van vilt-panelen ook getest zijn, dit is grijs gebied omdat een vilt paneel ook in een brandveilig frame getest kan worden.
  • Geef voorkeur aan producten met een hoge brandveiligheid score

De merken van Stiltemaker

Bij Stiltemaker werken we uitsluitend met A-merken. Deze merken zorgen dat alle materialen onafhankelijk getest worden, zodat jouw project brandveilig wordt opgeleverd. Ook met zaken als verlijmingen houden we rekening: hier kiezen we voor een variant met minder chemische, brandbare stoffen en een beperkte rookontwikkeling. Lees er meer over op onze MERKEN pagina.