Brandveiligheid is gecategoriseerd in verschillende klassen om het brandgedrag van materialen te classificeren. In Europa volgen we de norm EN 13501-1, met klassen variërend van A1 (niet-brandbaar) tot F (niet getest of geclassificeerd). Daarnaast beoordeelt deze norm rookontwikkeling (s1 tot s3) en druppelvorming (d0 tot d2). Wanneer je akoestische materialen installeert, moet je naast de brandklasse van het materiaal zelf ook met de montage rekeninghouden, zoals lijmverbindingen en pendelsystemen.
De eisen voor brandveiligheid variëren afhankelijk van het type gebouw en de locatie van installatie. Openbare gebouwen hebben vaak strengere brandveiligheidseisen dan bedrijfspanden. Het combineren van materialen kan de algehele brandveiligheid van het systeem beïnvloeden, waarin de zwakste schakel leidend is voor de brandveiligheid. Een akoestisch onbrandbaar paneel met klasse A2 monteren met een D-klasse lijm is een no-go voor de brandveiligheid. Vaak gaat het mis met de bevestiging. Het is een vereiste om akoestisch materiaal volgens handleiding fabrikant met daarin geaccordeerde bevestigingsmaterialen te monteren. Lijmen en kitten zijn hierin leidend in brandklasse, draagvermogen en elasticiteit.
Bij het kiezen van lijmen voor akoestische panelen:
– Raadpleeg altijd de bouwvoorschriften en regelgeving.
– Neem bij twijfels contact op met fabrikanten of brandveiligheidsspecialisten voor specifieke productaanbevelingen.
– Overweeg onafhankelijke testrapporten of voer zelf tests uit als er twijfels zijn over de brandveiligheid.
– Geef altijd de voorkeur aan producten met de hoogste brandveiligheidsclassificatie die beschikbaar en toepasbaar zijn.