Systeem- glas- en tussenwanden
Door Harm Blokvoort
Laten we eerlijk zijn: wanneer je zoekt naar een tussenwand word je overweldigd in de keuze en soorten. Van systeemwand tot metalstud en schuifwand. Van dichte wanden tot volglas wanden. Met alle bijbehorende keuzes in brandveiligheid, deuren, afwerking en materiaalsoorten. Het is een uitdaging om een wand te vinden die past binnen het gedachtegoed van de architect en binnen budget.
Ook na het maken van een keuze kom je erachter dat er meerdere partijen nodig zijn om het project tot een succes te maken. De plafonds moeten versterkt worden met bandrasters en voorzien van akoestische schotten. Een elektricien moet een voorziening maken voor stopcontacten en zelfs de vluchtroute wordt anders.
Bij Stiltemaker dragen we volledige projectverantwoordelijkheid. We zorgen dat alle bouwkundige aanpassingen volgens de wet- en regelgeving plaatsvinden, zodat medewerker direct gebruik kunnen maken van de ruimten. Van vloerbedekking tot akoestische schotten boven het plafond. Van vergadersystemen tot slimme ruimtebezetting.
Systeemwanden: flexibel en efficiënt
Een van de meest gekozen oplossingen in kantoren zijn systeemwanden. Waarom? Ze zijn veelzijdig, flexibel en gemakkelijk te demonteren als dat nodig is. Een systeemwand lijkt op een metalstud wand, maar onderscheidt zich door de modulaire opbouw. Dit maakt het mogelijk om de wand eenvoudig aan te passen of te verplaatsen. Een systeemwand is voorzien van metalstud profielen met akoestische wol, geplaatst in een profielen die zichtbaar blijven. Bij systeemwanden zijn de afwerkingsmogelijkheden eindeloos. Denk aan:
- Gipsplaten: Perfect voor een strakke afwerking en eenvoudig te schilderen of met stuc af te werken. Je ziet hierin de bredere afwerklijsten tussen de gipsplaten, wat voor de stukadoor een vaste maatvoering geeft als de wand strak afgewerkt worden. Een gipsplaat afwerking is de goedkoopste oplossing voor een systeemwand.
- Melanine platen: Een samengeperste houtplaat voorzien van kunststof toplaag. Leverbaar in meerdere designs, watervast en goed te reinigen. De melanineplaten worden tegen elkaar aan gemonteerd, wat de kenmerkende “bilnaad” afwerking geeft.
- Combinaties: Bijvoorbeeld een whiteboardwand in een vergaderruimte gecombineerd met melanine wanden
De montage van systeemwanden gaat snel, waardoor de arbeidskosten lager zijn dan bij andere wandtypes. Hoewel het materiaal iets duurder kan zijn per vierkante meter, bespaar je vaak op de totale kosten dankzij de korte montagetijd. Het is mogelijk om de wanden te verstreken me achterhout. Dan kan bijvoorbeeld een monitor of digibord worden geplaatst.
Bij Stiltemaker werken we samen met meerdere leveranciers, zodat we altijd een wand kunnen leveren die past bij jouw specifieke wensen. Van eenvoudige, strakke wanden tot complexe ontwerpen met gebogen glas of extra brandwerendheid – alles is mogelijk. Hiervoor werken we met meerdere fabrikanten samen, zodat we altijd een passende oplossing aanbieden. Veelgebruikt zijn de merken Dutchwall en het Spaanse Artis. Dit betreft zowel de systeem- als glaswanden, zodat ook de combinatie hierin mogelijk is.
Melanine en volglas systeemwand in grijze profielen voorzien van HPL deuren
copyright ARTIS, Arquitectura Interior
Volglas scheidingswanden voor een open kantoortuin met zwarte profielen
Volglas en kaderglas wanden
Een glaswand is de perfecte keuze als je een open, moderne uitstraling wilt creëren. Glaswanden zijn populair in kantoren, onderwijsinstellingen en openbare gebouwen. Ze zorgen voor veel lichtinval en bevorderen het gevoel van ruimte, terwijl ze toch een duidelijke scheiding aanbrengen. We bieden drie soorten glaswanden:
- Volglas wanden: Deze wanden hebben geen zichtbare tussenprofielen. Het glas wordt strak tegen elkaar geplaatst. Het zorgt voor een minimalistische look. Standaard gebruiken we dubbelglas van 5+5mm of 6+6 mm dik, met de optie voor akoestische folie. Volglas wanden gaan tot 33dB geluidsreductie.
- Kaderglas wanden: Hierbij wordt het glas in een aluminium frame geplaatst. Dit zorgt voor betere geluidsisolatie en biedt extra stevigheid. Geluidsreductie tot 36dB.
- Cassettewanden: Deze glaswanden zijn dikke wanden van 100mm met een loze ruimte tussen twee glazen panelen. Ze bieden maximale privacy door de hoge geluidsterugval. Perfect voor ruimtes waar geluidsreductie cruciaal is. Geluidsreductie mogelijk tot 44dB.
Glaswanden worden altijd uitgevoerd in gelaagd veiligheidsglas, zoals ook de voorruit van een auto gebruikt wordt. Zo denken we niet alleen aan het design, maar ook aan de veiligheid van medewerkers, bezoekers en kinderen. Als optie is het mogelijk om het glas te voorzien van een slimme folie. Deze folie is transparant als er geen spanning op staat, en wordt mat/ melkglas als er een kleine spanning doorgaat. Zo maak je in een handomdraai een glazen wand met melkglas en verhoog je de privacy.
Metalstud wanden: sterk en brandvertragend
Een metalstud wand kent gelijkenissen met de systeemwand. De opbouw is echter anders: Een systeemwand heeft aluminium vloer- en plafondprofiel heeft waar gips- of melanineplaten in worden geklikt. Dit is bij de metalstud wand niet het geval. De profielen zijn van ijzer, en daar worden gipsplaten op geschroefd. Tussen de ijzeren profielen plaatsen we akoestisch materiaal om overgangsgeluid tegen te gaan. Een metalstud wand kenmerkt zich door de hoge draagkracht en brandvastheid. Het heeft in de regel een hogere prijs in de afwerking. De afwerking kan echter weer breder zijn dan de systeemwanden, omdat daar de profielen zichtbaar blijven.
Een metalstud wordt altijd afgewerkt met gips- of Fermacell platen. Een hogere eis voor brandveiligheid of geluidsreductie? Met een dubbelgips montage wordt aan deze wens voldaan. Na montage moet een metalstud wand nog afwerkt worden. Dit kan op verschillende manieren: glad afwerken, viltpanelen of wellicht een moswand. Voordelen van metalstud t.o.v. systeemwanden:
- Afwerking: Meer keuze in afwerking door het ontbreken van zichtbare profielen
- Brandveiligheid: met dubbelgips montage maken we een brandvertragende muur en betere akoestiek.
- Kosten: Een metalstud wand is goedkoper dan een systeemwand
Metalstud wanden kunnen ook gecombineerd worden met glaswanden, wat zorgt voor een stijlvolle en functionele indeling. Denk bijvoorbeeld aan een metalstud wand met geïntegreerde glazen elementen of een overloop naar een volglas systeemwand.
Volglas systeemwanden met zwarte profielen en kaderdeuren
copyright ARTIS, Arquitectura Interior
HPL deuren in houtfineer met bijpassende profielen
Deuren en kozijnen: de finishing touch
Er zijn meerdere opties voor deuren, afhankelijk van de stijl en eisen omtrent geluid. Bij een volglas wand geeft een volglas deur het mooiste en strakste resultaat. Qua geluid niet ideaal: er is op meerdere punten geluidslekkage mogelijk. Een kaderdeur kan dan een alternatief zijn. Hierin zit het glas in een aluminium frame. Het frame geeft een betere afsluiting op het kozijn dan de volglas deur. De HPL deur kent een afwerking met een toplaag en is in meerdere designs en kleuren leverbaar.
- Volglas deuren: Voor een strakke en moderne uitstraling. Ze passen perfect bij volglas wanden, maar zijn minder geschikt voor ruimten waar geluidsisolatie belangrijk is.
- Kaderdeuren: Met een aluminium frame, wat zorgt voor een betere afsluiting en geluidsisolatie.
- HPL deuren: Hout met een sterke, duurzame toplaag. Ideaal voor omgevingen waar hygiëne en slijtvastheid belangrijk zijn.
- Schuifdeuren: al dan niet geïntegreerd in een metalstud wand
Een taatsdeur opent naar beide richtingen, en kan in zowel glas, kaderglas als HPL worden uitgevoerd. In het kozijn wordt een pin gemonteerd waar de deur omheen draait. Bij de meer geavanceerde merken kan het scharnier ook met soft-close worden uitgevoerd. De deur klapt dan niet dicht in het kozijn, wat zowel de levensduur verlengt als het comfort verbetert. Taatsdeuren zijn als enkele als dubbele deur leverbaar. Het is een ideale oplossing bij verkeerszones waarin in beide richtingen veel mensen in tegengestelde richting lopen.
Een manier om de akoestiek te verbeteren is het toepassen van een valdorpel. Deze worden in- of op de deuren gemonteerd. Het is een afdichting die uitklapt als de deur gesloten wordt, en bij geopende positie omhoog gaat. Het dicht de onderkant van de deur af waardoor geluidslekkage voorkomen wordt.
Bij een verbouwing kunnen kwalitatieve deuren en kozijnen vaak hergebruikt worden. Bij Stiltemaker hebben we ruime ervaring met het hergebruik van materialen: hergebruik is de ultieme duurzaamheid. In bepaalde scenario’s is het zelfs mogelijk om gebruikte kozijnen te monteren volgens de normering omtrent brandscheidingen, en te voorzien van brandvertragend glas. Hetzelfde geldt voor systeemwanden: een goede kwaliteit kenmerkt zich als het hergebruikt kan worden bij een verbouwing of renovatie.
vrijstaande wanden en pods
Behoefte aan een semi- afgesloten ruimte? Dan zijn er meerdere merken in ons portfolio met “oversized roomdividers”. Het kenmerkt zich door het ontbreken van een plafond en wanden die niet volledig doorlopen. Met een “room-in-room” concept maak je in een handomdraai een losse, flexibele ruimte. Ideaal om je even af te zonder, een intiemer hoekje te creëren met meer privacy of bijvoorbeeld als wachtruimte voor gasten. Zowel Artis als Akuart hebben producten die meer dan de moeite waard zijn om te bekijken.
Wanden die wel tot het plafond doorlopen zijn ook mogelijk, een vrijstaande systeem- of glaswand. Het meest voorkomende zijn volglas wanden die een afscheiding creëren tussen, bijvoorbeeld, een kantoortuin en pantry. Je hebt dan wel de open doorkijk en uitstraling terwijl de geluiden van de pantry maar beperkt het kantoor in komen.
Een andere optie zijn pods. De belcel is inmiddels ingeburgerd in het kantoorlandschap. Stiltemaker levert deze van meerdere merken, waaronder Framery en Busypod. Bij deze merken hebben wij de bouwkwaliteit en akoestiek getest. Zo kan een scharnier los vervangen worden, sluiten deuren goed af en zijn ze eenvoudig op te bouwen. Bij een eventuele verhuizing zijn de pods mee te nemen. Dit maakt ze geliefd bij snel groeiende bedrijven die flexibel willen omgaan met de gehuurde kantoorruimte. Ook in het onderwijs en de zorg zien we steeds vaker de pods staan. En niet alleen een belcel, we kunnen tot en met zes personen comfortabel in een vergaderruimte plaatsen zonder bouwkundige aanpassingen. Voor binnen én buiten.
Het GoBright reservering systeem voor vergaderruimten en pods
Framery kent een uitgebreid assortiment aan slimme, vrij te plaatsen belcellen en vergaderruimten
Gebouw gebonden systemen
Het plaatsen van een systeemwand heeft niet alleen invloed op de ruimte indeling, maar ook op andere installaties. Er is verlichting en ventilatie nodig in de ruimte, welke al dan niet via een gebouwbeheersysteem (zoals Priva of KNX) aangestuurd kan worden. Stiltemaker werkt met jouw installatie verantwoordelijke samen zodat we na de montage van de wanden ook een functionele ruimte krijgen. Denk daarbij aan het verplaatsen, programmeren en monteren van een schakelaar, sensor of ventilatie unit. Uiteraard leveren we het gebouw op volgens de geldende installatieregels en wetgeving. Om vergaderruimten nog beter te beschermen tegen gesprekken in de naastgelegen ruimte of verkeerszone kan aanvullend soundmasking gebruikt worden om de privacy te waarborgen.
Om optimaal gebruik te maken van vergaderruimten werkt Stiltemaker samen met GoBright. Het geeft de mogelijkheid om de ruimten te reserveren en slim om te gaan met werkplek beheer. Dit gaat breder dan het reserveren van een vergaderruimte: het kan van bureau tot parkeerplaats reservering en het registreren van bezoekers volgens AVG richtlijnen. GoBright integreert naadloos in bestaande applicaties, waaronder Outlook of Google, en maakt zowel de implementatie als gebruik eenvoudig.
Bij het opnieuw indelen van een verdieping kan er een verandering komen in de vluchtroute, aantal aanwezige personen en daarbij behorende brandcompartimentering. Het is goed om hier rekening mee te houden, zeker gezien de controles hierop vanuit het zogenaamde bevoegd gezag. Dit is in de meeste gemeenten de brandweer in combinatie met de omgevingsdienst. Harm is ISSO gecertificeerd deskundige voor de projectering van nood- en vluchtweg verlichting: deze specialisatie is in eigen beheer aanwezig. Zo houden we vooraf rekening met een draairichting van een vluchtdeuren in de vluchtroute. Dit moet in één keer goed besteld en geplaatst worden.
Nu je bekend bent met de verschillende wanden en mogelijkheden kan het nog steeds overweldigend zijn om een keuze te maken. Geen zorgen, we helpen jullie verder op weg naar een ideale werkomgeving.
Aangenaam: ik ben harm.
Met meer dan 20 jaar ervaring in de (af)bouw en techniek help ik bedrijven om hun personeel effectiever te laten werken. In meerdere kantoren heb ik mogen ervaren hoe het is om om te gaan met geluid. Het viel mij op hoe snel mensen afgeleid zijn tijdens hun werk: van een bellende collega in een kantoortuin tot het woordelijk verstaan van een sollicitatiegesprek in een naastgelegen vergaderruimte.
Toen ik in de school van mijn kinderen meerdere leerlingen zag met gehoorbeschermers ben ik Stiltemaker begonnen. Ik wist dat het anders kon: een veilige werkplek begint met een rust. Rust begint met stilte. Met een team van vakidioten bewaken we de privacy en maken we stille, comfortabele plekken om te leren, werken en te ontspannen.
We creëren deze werkplekken door het toepassen van de juiste combinatie in wanden, vloeren en plafonds. Aangevuld met innovaties zoals soundmasking of ruimtebezetting systemen. Onze pragmatische benadering en totale projectverantwoordelijkheid is daarin cruciaal.
Voordelen die je mag verwachten
Kwaliteit
Jarenlang plezier van de wanden
3D ontwerp
Je weet vooraf exact wat je krijgt
Montage
Een vast aanspreekpunt voor het project
En uiteraard:
Klaar om te starten?
Plan een Kennismaking
Plan eenvoudig online een kennismakingsgesprek. We komen kosteloos langs om de wensen te inventariseren en mogelijkheden te bespreken.
Wij zorgen voor de details
We nemen in het traject alle zorgen uit handen en begeleiden je in het proces. Van werkvoorbereiding, planning tot uitvoering.
Werk, ontmoet en ontspan
Ervaar de slimme techniek, rust en en stilte op je nieuwe werkplek.