Akoestiek voor parkeergarages

Een fijne parkeergelegenheid bieden aan gasten of bewoners: de eerste indruk telt. Of het nu gaat om een parkeergelegenheid bij een winkelcentrum, bedrijvencomplex of appartementen. In de ontwerpfase tellen dan meerdere aspecten: goede verlichting, duidelijke signalering en bewegwijzering en zaken als cameratoezicht. En vanzelfsprekend de geluidsreductie: een voetganger hoort vaak als eerste een auto, voordat deze zichtbaar is.

Akoestische aspecten

Bij het ontwerpen van een parkeergarage is het verstandig een aantal basisvoorwaarden in acht te nemen:

  • Reduceer rechte hoeken: een ronde reflecteert het geluid diffuus de ruimte in, waardoor de kans op het ophopen van geluid en een flutterecho verminderd
  • Plaats aanvullend akoestisch materiaal waar auto’s en mensen langer aanwezig zijn. Denk daarbij aan het trappenhuis en betaalgelegenheid, maar ook in- en uitritten.
  • De ruimte in een parkeergarage is vaak beperkt tot het plafond: zorg dat je de doorrijdhoogte waarborgt voor busjes
  • Zeker bij parkeerplekken met elektrische auto’s: brandveilig materiaal toepassen wat weinig tot geen rook veroorzaakt en zo goed als onbrandbaar is
  • Wees bij openbare parkeergelegenheden scherp op vandalisme. Gebruik materialen die tegen een stootje kunnen
  • Bij open parkeergarages- en torens is het goed rekening te houden met materiaal wat in hogere mate bestand is tegen vocht, temperatuur schommelingen en in betere mate mechanisch belastbaar is

Gebruik van akoestische materialen

In een parkeergarage zijn meerdere geluidsbronnen met een eigen frequentie. Door hier slim mee om te gaan kan je per sectie de juiste materialen toepassen:

  • Bandengeluid komt met name voor in de rij- en draaigebieden. Dit zijn zones met hellingbanen en scherpe bochten. Bandengeluid zit in het hogere deel van het spectrum: dunner materiaal volstaat. Waar we normaliter geen voorstander zijn van akoestisch spuitwerk*: hier kan dit een maatregel zijn.
  • Motorgeluid zit in het middentonen gebied, met uitzondering van sportieve uitvoeringen. Bij slagbomen komen de voertuigen samen, draaien de motoren stationair en trekken ze op. Advies om hier een dikker materiaal toe te passen met een geluidsabsorptie van minimaal 80% op 1.000Hz.
  • Loop- en stemgeluiden concentreren zich in trappenhuizen en bij betaalautomaten. Ook hier bovenstaande advies om dikker materiaal toe te passen zodat stemgeluid geabsorbeerd wordt. Stemgeluid zit met name in de lage- en middentonen, wat dikker materiaal vraagt. In trappenhuizen het advies om met wandelementen te werken welke zowel goed te reinigen zijn als stootvast. Een wandelement voorkomt namelijk de flutterecho.

*: Akoestisch spuitwerk kan in beperkte dikte aangebracht worden, waardoor het minder tot niet effectief is in de lage- en midden tonen. Ook is de dikte minder goed controleerbaar, waardoor het effect vaak lager is dan in het ontwerp gecalculeerd.

Regelgeving

Uiteraard moet een ontwerp voldoen aan de wet- en regelgeving voor parkeergarages. Met name brandveiligheid is hierin belangrijk nu de elektrische auto in opkomst is. Het kan dan verstandig zijn om zaken als steenwol te gebruiken bij de laadplekken: dit is onbrandbaar en brengt geen rook in de ruimte. In het ontwerp zien we steeds vaker dat de laadplekken bij de entree van de parkeergarage gepositioneerd zijn: zo kan de brandweer sneller bij het voertuig en de rook beter wegtrekken dan vanuit een kelder. De vluchtroute is dan het trappenhuis, die vaak aan de andere kant van de garage ligt. Steenwol draagt hierin zowel bij aan het reduceren van stem- en motorgeluiden, als ook de voordelen bij brand met de

Merken en oplossingen

Voor de parkeergarage kan het eerder genoemde akoestische spuitwerk een oplossing zijn. Wanneer er voldoende hoogte is zijn de standaard verlaagde plafonds een optie: dan werken we ook netjes de brandmelders en speakers voor de ontruiming weg. Is er weinig ruimte? Dan kan de Rockfon Facett een uitkomst zijn. Deze verlijmen we direct tegen het bouwkundige plafond.

Iets meer design? Dan is de Owa RAW serie een optie.

Montage kan bij beide systemen ook tussen de zichtbare draagprofielen gemonteerd worden: zo waarborgen we een goede doorrijdhoogte.

Meer informatie of sparren over de indeling van jouw parkeergarage? Neem dan contact op met Stiltemaker, plan eenvoudig een kennismaking in via deze link.