Introductie
Geluidsisolatie is een essentieel onderdeel van het creëren van comfortabele en productieve werk- of leefomgevingen. Of het nu gaat om kantoren, woningen of commerciële ruimtes, ongewenst geluid kan een enorme invloed hebben op het welzijn en de efficiëntie van mensen. Bij Stiltemaker bieden wij op maat gemaakte geluidsisolatie-oplossingen die niet alleen de geluidsniveaus reduceren, maar ook de algehele akoestiek verbeteren. In dit blogbericht leggen we uit hoe geluidsisolatie bij wanden werkt en hoe we bij klachten verbetering meetbaar en rationeel kunnen aanbrengen.
Wat is geluidsisolatie?
Geluidsisolatie bij wanden heeft als doel de overdracht van geluid tussen verschillende ruimtes te verminderen. Dit kan zowel lucht- of contactgeluid zijn. De isolatie van wanden speelt hierbij een cruciale rol, aangezien wanden vaak de grootste bijdrage leveren aan geluidsdoorslag in een gebouw. Vanuit Stiltemaker we de expertise en ervaring om effectieve geluidsisolatie-oplossingen aan te bieden die specifiek zijn afgestemd op de eisen van de klant. Van kantoren tot leerpleinen, wij zorgen ervoor dat geluidsoverlast tot een minimum wordt beperkt. Zodat iedereen in een rustige en comfortabele omgeving kan werken, leren of ontspannen.
We onderscheiden geluidsisolatie in twee soorten:
- Luchtgeluid: Luchtgeluid wordt vaak veroorzaakt door gesprekken, muziek of andere geluiden die zich door de lucht voortplanten. Dit soort geluid kan gemakkelijk door dunne of niet-geïsoleerde wanden heen dringen en storend zijn voor mensen in andere ruimtes.
- Contactgeluid: Contactgeluid ontstaat wanneer geluidsgolven door structurele elementen zoals wanden, vloeren of plafonds worden overgedragen. Het geluid van voetstappen, het verplaatsen van meubels of apparaten kan via de wanden door het gebouw reizen, wat vooral in appartementen of kantoorgebouwen problematisch kan zijn.
Oorzaken en oplossingen van slechte geluidsisolatie
Er zijn verschillende factoren die de effectiviteit van geluidsisolatie bij wanden bepalen. De belangrijkste en meest voor de hand liggende oorzaken:
- Massieve Wanden: De massa van een wand speelt een cruciale rol bij de geluidsisolatie. Hoe zwaarder de wand, hoe beter deze geluid kan blokkeren. Massieve materialen zoals beton, baksteen of een muur met dubbelgips (het dubbel beplaten van wanden met gips) bieden betere geluidsisolatie dan lichtere materialen. Zo heeft een volglas systeemwand een lagere geluidsreductie dan een goed opgebouwde metalstudwand.
- Plenumruimte: Boven het systeemplafond moet de wand doorlopen. Als dit niet gebeurd is er luchtlekkage mogelijk tussen de ruimten. Dit is in 80% van de gevallen de oorzaak als gesprekken buiten de ruimte hoorbaar zijn.
- Geluidslekkage via deuren: Draaidelen in wanden zijn een zwak punt. Een goed merk kozijn met de juiste afdichtingen en rubbers helpt om geluid binnenkamers te houden. Zo helpt een valdorpel geluidslekkage onderin de deuren tegen te gaan: zodra een deur gesloten wordt valt er een strook die de ruimte afdicht. Bij veel deuren is dit af fabriek mogelijk en onzichtbaar weggewerkt.
- Akoestische Materialen: Geluidsabsorberende materialen zoals akoestische panelen, steen- of glaswol moeten geïnstalleerd in de wanden om geluid te absorberen. Dit zorgt voor een betere geluidsbeleving in de ruimte en voorkomt dat geluid door de muur gaat en hoorbaar is in de naastgelegen ruimte.
Een slecht afgewerkte doorgang van elektra of ventilatie kanalen is vaak een bron van geluidslekkage.
Afhankelijk van de specifieke behoeften van de ruimte voorziet Stiltemaker in verschillende oplossingen om de privacy te waarborgen:
- Kantoren en Werkomgevingen: In open kantoorruimtes kan geluidsoverlast het productiviteitsniveau van medewerkers aanzienlijk beïnvloeden. Door wanden te isoleren en aan te vullen met vilt- of mos panelen aan de buitenkant kunnen we zorgen voor een rustige werkomgeving.
- Onderwijs: Het Frisse Scholen Beleid geeft handvatten in de isolatiewaarden tussen lokalen, verkeerszones en leerpleinen. Het behoeft de voorkeur om bij oplevering van een gebouw dit te controleren middels een meting en bij klachten vanuit personeel maatregelen uit te voeren.
- Appartementen en Woningen: In appartementen is geluidsisolatie van de wanden essentieel om het geluid van buren te verminderen. Door gebruik te maken van massieve wanden en akoestische materialen zorgen we ervoor dat geluidsoverlast van buitenaf of van aangrenzende kamers tot een minimum wordt beperkt. Dit heeft ook invloed op de brandvertraging van de wanden, een vereiste vanuit het bouwbesluit.
- Commerciële Gebouwen: Voor commerciële gebouwen bieden we akoestische oplossingen voor wanden die specifiek zijn ontworpen om geluidsdruk te reduceren. Dit zorgt voor een comfortabele omgeving voor klanten en medewerkers. In ruimtes zoals vergaderruimtes, restaurants en winkelruimten verbeteren wij de akoestiek en isolatie om lawaai en echo’s te minimaliseren.
- Combinatiewanden: Hier werken we met een scheidingwand met dubbele functie. Een kast, akoestisch whiteboard behoren tot de mogelijkheden. Zo is het FlatBox principe van Artis ontstaan: zowel functioneel als akoestisch een verbetering voor de ruimte.
Het meten van de isolatiewaarde
Een belangrijk aspect van ons werk is het meten van de geluidsisolatie van wanden. Wij gebruiken een klasse 1 geluidsmeter om de geluidsniveaus in de ruimte vóór en na de isolatie in kaart te brengen. Dit stelt ons in staat om te bepalen of de geluidsisolatie voldoet aan de vereiste normen en of er verbeteringen nodig zijn. Als er klachten zijn over geluidsproblemen na de initiële isolatie, kunnen we aanvullende metingen uitvoeren en de situatie opnieuw beoordelen. Soms zijn er extra maatregelen nodig, zoals het toevoegen van extra isolatielaag of het implementeren van soundmasking-technologie om geluidsoverlast verder te verminderen.
Om de luchtgeluidisolatie te bepalen zijn meerdere metingen nodig. Het eenvoudig meten van terugval geeft een goede indicatie, maar is niet conform de NEN5077 en is onvolledig bij klachten. We werken in de gebouwakoestiek meting met een bron en ontvangstruimte. In de bronruimte plaatsen we een ruisbron, en in de ontvangstruimte beoordelen we de terugval. Hiervoor is nodig:
- Een nagalmtijdmeting in de ontvangstruimte
- De inhoud in m3 van de ontvangstruimte
- De grootte van de scheidingswand tussen de ontvangst- en bronruimte
- Een real-time analyse in de bron- en ontvangstruimte met ingeschakelde ruisbron
- Een real-time achtergrondgeluid meting van de ontvangstruimte
Pas nadat alle metingen zijn verricht komt onderstaande resultaat direct op de geluidsmeter. We kunnen dan per frequentieband een
Resultaatmeting van een de geluidsisolatie van een tussenwand.
De gemeten waarden vanuit bovenstaande afbeelding:
- D: Niveauverschil. Het verschil in geluidniveau (per frequentiegroep) tussen de zender- en ontvangstruimte (ook wel transmissieverlies genoemd).
- Dn: Genormaliseerd niveauverschil. Het verschil in geluidniveau (per frequentiegroep) wordt genormaliseerd naar de grootte van de ruimte. De waarde “Dn” wordt niet gedefinieerd in ISO-16283-1, maar wordt wel gebruikt in andere normen.
- DnT: Gestandaardiseerd niveauverschil. Het niveauverschil D wordt gestandaardiseerd op de nagalmtijd van de ontvangstruimte.
- R’: Schijnbare geluidsreductie-index. Meet de geluidsenergie in de ontvangstruimte, inclusief direct geluid, geluid via andere ruimtes en andere invloeden. Het houdt rekening met de nagalmtijd in de ontvangstruimte en het oppervlak van de scheiding tussen de zender- en ontvangstruimte.
Meer informatie?
Geluidsisolatie bij wanden is een belangrijk aspect van het creëren van een comfortabele en rustige omgeving. Door de juiste materialen en technieken toe te passen, kunnen we geluidsoverlast minimaliseren en de akoestiek verbeteren. Stiltemaker helpt om geluidsisolatie en akoestische oplossingen pragmatische te benaderen en neemt volledige projectverantwoordelijkheid.
Stiltemaker biedt een maatwerk advies die passen bij de specifieke behoeften van uw ruimte en het gebruik hiervan. Of je nu te maken heeft met lawaai van buren, storende geluiden in een open kantoorruimte of ongewenste akoestiek in een vergaderruimte: wij hebben de kennis en ervaring om de juiste oplossing te bieden. Onze specialisatie in geluid en de mogelijkheid om dit rationeel en meetbaar te maken stelt ons in staat om niet alleen de geluidsniveaus te reduceren, maar ook de algehele akoestiek van de ruimte te verbeteren.
Heeft u last van geluidsoverlast in uw ruimte? Plan eenvoudig een kosteloze meting in.