Balvastheid en Akoestiek in sporthallen

In de levendige wereld van sporthallen wordt vaak de nadruk gelegd op direct zichtbare aspecten zoals de sportvloer of de uitrusting. Maar een essentieel, hoewel subtieler, onderdeel is de akoestiek. Goede akoestiek is niet alleen belangrijk voor de communicatie tussen spelers en coaches,. Het is ook bepalend voor de sfeer en veiligheid van de hal. Het NOC*NSF heeft eisen waar de akoestiek in een sporthal aan moet voldoen, en is afhankelijk van de inhoud van de sporthal.

Uitdagingen in sporthallen

Een uitdaging bij het integreren van akoestische oplossingen in sporthallen is het feit dat deze ruimtes een omgeving zijn van hoge energie en activiteit. Dit betekent dat materialen, zoals plafondpanelen en baffles, bestand moeten zijn tegen de impact van rondvliegende sportballen. Daarom is het gebruik van akoestische materialen welke gecertificeerd balvast zijn essentieel. Het geeft aan dat een product specifiek is ontworpen om dergelijke impacts te weerstaan. Het is een uitdaging om goede akoestische materialen te kiezen die conform de DIN18032-3 getest zijn en een volledig absorberend vermogen hebben over de octaafbanden 100 tot 4.000 Hertz.

Normering

De DIN 18032-3 gaat in op de balvastheid van gebouw gebonden installaties, waaronder ook zaken als verlichtingsarmaturen en akoestische toepassingen. De meetmethode bestaat uit het 36 keer afvuren van een handbal: 12 keer onder een loodrechte hoek, 12 maal onder 60 graden en nogmaals onder 60 graden vanuit een andere richting. Het afvuren van de handbal gaat met een kanon op een afstand van 1,5 tot 2,0 meter met een snelheid van 60km/uur. De test moet door een onafhankelijk bureau uitgevoerd worden. Na de test mag het plafond niet beschadigd zijn en het testobject niet dusdanig beschadig of vervormd zijn dat er kans is op letsel.

Normen en certificeringen spelen een sleutelrol bij het waarborgen van de kwaliteit en veiligheid van onze akoestische oplossingen. Afhankelijk van het gebruik van de sporthal kunnen er specifieke eisen zijn waaraan voldaan moet worden. Door ervoor te zorgen dat producten voldoen aan deze normen, kunnen we een veilige en effectieve akoestische omgeving creëren. Dit kan een aanvulling zijn, of herstel van bestaande plafondsystemen. Een vaak toegepaste, eenvoudige oplossing zijn opwaaiveren bij systeemplafonds. Dit voorkomt met name in gymzalen bij onderwijsinstellingen dat de plafondplaten loskomen van de draagprofielen.

Stiltemaker helpt en ontzorgt

Stiltemaker is een onafhankelijk handelsbedrijf welke voor sporthallen uitsluitend werkt met balvast gecertificeerde systemen welke een hoge impact kunnen doorstaan. Deze materialen selecteren we op basis van een geluidsmeting met een ruisbron: door een meting uit te voeren analyseren we op welke frequentie de meeste winst te behalen valt. Het materiaal hierop afstemmen zorgt voor een optimale akoestiek wat, met de juiste certificeringen, jarenlang meegaat.

Ontdek onze unieke balvaste baffle voor sporthallen via deze link